دستورالعمل کشت دیم مریم گلی salvia officinalis
مریم گلی گیاهی است چند ساله که منشا آن نواحی شمالی مدیترانه گزارش شده است . ریشه مریم گلی کم و بیش ضخیم است و به طور مستقیم در خاک فرو می رود . ریشه انشعابهای فراوانی دارد. در این گیاه ساقه مستقیم و ارتفاع آن بین ۸۰-۵۰ سانتی متر است . ساقه های جوان به رنگ سبز تیره و پوشیده از کرکهای انبوه و خاکستری رنگ می باشند . برگها بلند و نیزه ای شکل و برگهای پایینی دمبرگ بلند و برگهای قسمت فوقانی دمبرگ کوتاه دارند .سطح فوقانی و تحتانی برگها پوشیده از کرکها ی ظریفی می باشد .گلها به رنگ متمایل به بنفش ، آبی ، صورتی یا گاهی سفید و به صورت مجتمع در قسمت فوقانی ساقه ها ، روی چرخه های مخصوصی مشاهده می شوند .روی هر چرخه ۸-۵ گل وجود دارد . گونه ماژور این گیاه به نام officinalis مشهور است .
مریم گلی ۷-۵ سال عمر میکند . رشد گیاه درسال اول کند است و گلدهی تا اوایل تابستان ( تیر – مرداد ) همچنان ادامه می یابد .
.
* نیازهای اکولوژیک مریم گلی :
این گیاه در طول رویش به هوای گرم و خشک نیاز دارد ( مقاومت گیاه مریم گلی به گرما زیاد است .) گیاه مریم گلی در فصل زمستان در دمای پایین تر از ۱۵- درجه سانتی گراد دچار سرمازدگی و طی ۶-۵ روز خشک می شوند . گیاه مریم گلی برای رویش به خاک خاصی نیاز ندارد و تقریبا در هر نوع خاکی به خوبی رشد می کند . هوای گرم وخاکهای با بافت متوسط ( خاک شنی – رسی ) که حاوی ترکیبات کلسیم باشند برای کشت این گیاه مناسب و خاکهای شنی بسیار نرم ( ماسه بادی) و فقیر از مواد غذایی ، زمین های گود و مناطق سرد با رطوبت فراوان از عوامل محدود کننده رشد این گیاه است .
.
*تاریخ و فواصل کاشت مریم گلی :
به دلیل اینکه کشت به صورت دیم مد نظر می باشد بنابر این توصیه می گردد که بذور ابتدا در خزانه کشت شده و سپس به زمین اصلی منتقل گردد .زمان مناسب برای کشت در خزانه هوای آزاد ، بهار ( بین ماههای فروردین و اردیبهشت ) می باشد .بذور در خزانه هوای آزاد روی ردیف با فاصله بین ردیف ۲۰-۱۵ سانتی متر و فاصطه روی ردیف ۵ سانتی متر، کشت می شوند.
برای هر هکتار زمین به ۳۰۰-۲۵۰ متر مربع خزانه و ۲- ۵/۱ کیلوگرم بذر با کیفیت مطلوب نیاز می باشد . با آبیاری منظم سطح خزانه و وجین علفهای هرز ، نشاء ها ی ۲۵-۲۰ سانتی متری را در فصل پاییز به زمین اصلی منتقل می کنند . عمل انتقال در مساحت های کوچک با دست و در مقیاس وسیع به وسیله ماشین نشاء کار صورت می گیرد .فاصله بین ردیف ۷۰ و روی ردیف ۵۰-۴۰ سانتی متر برای کشت نشاء مناسب می باشد می باشد .
.
* برداشت محصول مریم گلی :
یک سال بعد از کشت می توان محصول را برداشت کرد . در سال سه دوره برداشت در کشورمان وجود دارد .اولین برداشت فبل از گلدهی و اوایل خرداد انجام می گیرد . پیکر رویشی گیاه مریم گلی را در سطوح کم به وسیله داس و در مقیاس وسیع با ماشین از حد فاصل بین قسمت چوبی شده و قسمت سبز ساقه برداشت می کنند . دومین و سومین برداشت به ترتیب در تابستان ( اوایل مردا د) و پاییز ( مهر ) انجام می گیرد .هنگام سومین برداشت باید توجه داشت گیاهان از نواحی تحتانی و نزدیک به سطح زمین برداشت شوند ، تا گیاه مریم گلی در زمستان دچار سرمازدگی نشود .بهترین زمان برای برداشت محصول هنگام ظهر می باشد .